Oplossingsgericht paardrijden

Mijn plan is om paardrijles te geven met een extra verdieping daarop. Ik, als maatschappelijk werker, kan ook op een ander niveau werken met de mensen die komen voor les. Zo kan ik ze niet alleen paardrijles geven, maar ook werken aan de psychosociale ontwikkeling van de klant. Zo kan ik aangeven waarom een paard reageert op een persoon zoals hij doet. Op die manier kan er gewerkt worden aan het versterken van het zelfbeeld van de klant, kan er gewerkt worden aan het zelfvertrouwen van de klant en kan de klant zich beter ontwikkelen op psychosociaal gebied.

De dienst die ik wil gaan leveren is een paardrijles waarbij het niet draait om het goed leren paardrijden maar waar het draait om de ontwikkeling van de klant.

Er wordt gestart met het borstelen en opzadelen van het paard waar al gekeken wordt de klant zich verhoudt tot het paard. Hoe zeker en hoe gedurfd de klant is tegenover het paard en hoe het paard dan weer reageert op de klant. Hier wordt al gewerkt aan de houding en de zelfverzekerdheid van de klant. Daarna wordt het paard meegenomen naar de rijbaan waar de klant gaat paardrijden. Dan wordt er een rijles gegeven waarin centraal ligt hoe het paard reageert op de klant en hoe de klant daar weer op reageert. Er wordt gekeken waarom een paard wel of niet luistert en wat daaraan verandert kan worden. Dit allemaal met het doel om de klant sterker te maken in het aangeven wat hij/zij wil. Daarna wordt het paard ook weer gezamenlijk naar de stal gebracht en wordt er tijdens het afzadelen geƫvalueerd hoe het is verlopen.

De kracht hiervan ligt in het spiegelende vermogen van het paard en een paardrij-instructrice die tevens maatschappelijk werker is.

Het verschil tussen NLT MAATJES en een paardencoach ligt in het feit dat ze mogen rijden op het paard. Er zijn paardencoaches die met de mensen en de paarden werken in de natuurlijke kudde van het paard, hierbij wordt er geen paardgereden. Alle oefeningen zijn naast of om het paard heen.

Deze vorm draagt bij aan de behoefte van de klant om zowel paard te rijden als het werken aan de eigen weerbaarheid en het zelfvertrouwen.